Руското правителство отличи български седмичник

Руското правителство отличи български седмичник

Публикувано от:

Българският седмичен обществено-политически вестник “Русия днес-Россия сегодня” е удостоен с държавна премия на правителството на Руската Федерация на 2014 г. в областта на медиите. За първи път е отличено чуждестранно издание, което е висока оценка за двуезичният вестник „Русия днес – Россия сегодня”, който излиза в България вече 17 години. В Постановлението на Министерския съвет, подписано от премиера Дмитрий Медведев, се изтъква, че „наградата се присъжда за голям принос в популяризирането на руския език и руската култура в чужбина”.
На 13 януари 2015 г. в Дома за приеми на Правителството на РФ Дмитрий Медведев тържествено ще връчи наградата на издателите на в. „Русия днес – Россия сегодня” д-р Светлана Шаренкова и проф. Димитър Иванов.

Русия днес
По този повод Извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Юрий Исаков е изпратил поздравление до издателите на вестника и до главния редактор Димитрина Гергова, в което се казва: “Вие заслужавате тази висока награда, както никой друг. Вашият вестник въпреки многобройните препятствия, продължава да бъде честен, прям, обективен и интересен. “Русия днес-Россия сегодня” е авторитетен фактор в българо-руските отношения. Убеден съм, че занапред позициите на вестника ще укрепват. Мога да ви уверя, че от моя страна вашите усилия винаги ще срещнат най-енергична и действена подкрепа”.
Годишните премии на правителството на РФ за медии са общо 10 и са равностойни. За 2014 г. сред удостоените са още ТАСС, “Обществена телевизия на Русия”, в. “Российская газета”, Многофункционалната социална мрежа за хора с ограничени възможности – „Портала dislife.ru”, Радиоканала “Орфей”, авторската програма “Документално кино с Леонид Млечин”, радиокомпанията “Эфир”, детското списание “Мурзилка” и в. “Рассвет” – за реализация на социално значимия проект “Езикът управлява света”.