Руското правителство одобри проекта на договора с Пакистан по газопровода „Север-ЮГ“

Правителството на РФ одобри проекта на споразумение с правителството на Пакистан за сътрудничество при строителството на газопровода „Север-Юг“, съобщи РИА Новости.

„С подписания указ е одобрен проекта на споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Ислямска република Пакистан за сътрудничество в реализацията на проекта за строителство на газопровода „Север-Юг“, се казва в съобщението на руския министерски съвет.

Целта на споразумението е създаване на благоприятни условия за строителството на газопровода „Север-Юг“ на територията на Пакистан от град Карачи до Лахор.

Контролът и координацията на изпълняването на споразумението ще бъде осъществяван от руското министерство на енергетиката и министерството на петрола и природните ресурси на Пакистан.

„В хода на реализацията на проекта се предполага максимално използване на технологии, материали, оборудване и продукция руско производство, привличане на руски научно-изследователски, проектни и строителни организации“, се казва още в съобщението.

Пакистанската страна съгласно документа осигурява предоставянето на правото за използване на земята, необходима за реализацията на проекта, и изпълняване на проучвания и работа, свързани с определянето на маршрута на трасето на газопровода.

Споразумението е валидно в срок от 25 години и предвижда възможност за автоматично подновяване в петгодишни периоди.

През декември дъщерната компания на „Ростех“ „РТ-Глобални ресурси“ подписа с Пакистан предварително споразумение за реализация на нефтегазови проекти в страната.

През юли пакистанският премиер Наваз Шариф на среща с президента на РФ Владимир Путин заяви, че Пакистан е изпълнил необходимите формалности за полагането на газопровода и очаква подписването на споразумението от страна на Русия.