Руското посолство в Киев е окупирано от Десен сектор (пряк ефир)

Над 200 души се събраха на протест пред руското посолство в украинската столица Киев, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на източник от дипломатическата мисия.

Пред сградата са се събрали агресивно настроени лица, които са блокирали с автомобилни гуми входа към посолството.

По-рано в социалните мрежи се появи информация за планирана акция във връзка със събитията в Източна Украйна.

Руското посолство в Киев е окупирано

Руското посолство в Киев е окупирано от протестиращи. Събитията се отразяват в пряк ефир, хората стават все повече, а коментарите са: „Кацапите не са нация! Трябва да бъдат убивани!“, пояснявам: украинците наричат руснаците – кацапи. Мъжът с камерата обикаля горещите точки, понякога говори по телефона, на моменти прекъсва връзката,  а най-вече, когато говори по телефона или се случва нещо придружено с изстрел или силен шум. Хората стават все повече, чуват се и изстрели. Руския флаг е свален, вдигнат е украински. Активистите обявиха, че ще изпратят руския флаг в Славянск. В тълпата се веят и флагове на неонацисткия „Десен сектор“, същевременно на оградата на посолството е закачен транспарант с лозунг „ФАШИСТИ“.

Представителите на Десен сектор стават все повече. В продължение на няколко часа няма намеса от правоохранителните органи, не се вижда нито един полицай. На място се правят коктейли Молотов, трошат се автомобили с дипломатически номера, павета, с които се замерва сградата. Чува се „Слава на Украина!“, „Путин е фашист!“, „Кой не скача е москал“. С частите от потрошените автомобили се замерва сградата, в тълпата се чуват призиви сградата да бъде подпалена.

Същевременно украинските Служби за сигурност съобщиха, че протестът е мирен и няма инциденти. Тук е моментът да споменем, че в цивилизовани страни подобни действия в съчетание с бездействие са равностойни на обявяване на война. Персоналът на посолството не може да напусне територията, заради блокираните изходи от радикалите. В близките преки са забелязани рейсове с полицаи, но те продължават да присъстват безучастно.

Дали протестът ще се превърне в поредния Майдан и Одеса?.. Предстои да разберем.

* Москал, кацап – руснак.

ПРЯК ЕФИР: http://www.ustream.tv/channel/spilno-tv