Руското общество стремително се консолидира

Събитията в Русия от последните две години осезаемо са променили отношението на гражданите на тази държава към патриотичните настроения и отговорността към отечеството, съобщи „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

С приближаването на Деня на защитника на отечеството, който ще бъде отбелязан на 23 февруари, „Левада център“ и ВЦИОМ проведоха социологическо проучване за нагласите в руското общество по отношение на наборната казарма, патриотизма и професионалната армия.

Отговорите на анкетираните руснаци показаха, че 65% от тях смятат, че в момента има военна заплаха за Русия, а от 80 до 90% (най-високият показател през последната година) са уверени, че в случай на война руската армия ще успее да защити държавата им.

Най-неочакваните резултати се получиха при отговора на въпроса за необходимостта от задължителна военна служба – 58% от запитаните са казали пред „Левада център“, че са за запазване на задължителната военна служба.

През целият постсъветски период в руското общество текат спорове за постепенния преход към професионална армия, а прозападните реформатори убеждаваха обществото, че „правилната и съвременна армия е договорната“. С времето станало ясно, че внедряването на професионалната армия няма да се получи и приели смесения принцип като оптимален за руското общество. Въпреки това до 2008 г. привържениците на професионалната армия били около 48%.

През последните две години числото на привържениците на наборната армия нарасна до 58% – това е много високо покачване, с цели 10 пункта и говори за нови процеси и нагласи в руското общество. Хората отново започват да възприемат военната служба на своите деца като дълг пред родината и това е добър признак за оздравяване и консолидиране на руското общество. Само 27 % от анкетираните са посочили, че биха се опитали да избегнат военната служба, ако се наложи. Преди 10 години подобен отговор дадоха 53% от анкетираните руснаци.