Руското МО ще наблюдава чужди кораби с помощта на робот от дъното на океана

Руските военни са на път да разположат система за глобално морско наблюдение. Роботизирани станции ще бъдат разположени на дъното на океана и ще предават информация за движението на чуждестранни кораби и подводници към централното командване.

Руското Министерство на отбраната започна разполагането на дълбочинна система за акустичен мониторинг „Хармония“, предаде вестник „Известия“.

След като окончателно се инсталира новата разработка през 2020 г., военните ще могат да „виждат“ какво се случва и в най-отдалечените и недостъпни райони на Световния океан. По-точно, ще могат да виждат движението на чуждестранни кораби и подводници.

Главният изпълнител на МО „Спецстрой“ конструира нов команден пост за управление на системата на остров Нова земя. Освен това в Североморск ще бъде построена специална фабрика, която ще произвежда частите на „Хармония“.

Според „Известия“ почти 7 млрд. рубли ($108 млн.) са отпуснати за развитие на проекта.

Подводни роботи

Системата „Хармония“ се състои от мрежа роботизирани станции на дъното на океана, които могат да работят автоматично на температури от -10° до +45° С. Тази стабилност е постигната с помощта на специални литиево-полимерни батерии, които имат автоматична система за разход на енергия.

„Хармония“ ще използва сонари, за да задвижва акустичния мониторинг на Световния океан. Когато засече обект, ще изпраща сигнал по кабел на шамандура, плаваща на повърхността, която от своя страна ще праща информацията чрез сателит до командния пост.

Ако е необходимо, станцията може да се самоизключва, за да се събере от подводница наблизо.

Подобна система помага на военните почти напълно да контролират водите на разстояние от хиляди километри.

„Интересуваме се от области, където САЩ, Великобритания и Франция разполагат стратегическите си подводници в Световния океан. В Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан“, заяви източник от руската сфера на отбраната пред „Руски дневник“.

Той подчерта, че Русия ще действа съгласно закона на Атлантическата харта и няма да нарушава или извършва военни действия във води, принадлежащи на други страни.

„САЩ разполагат подобна система за разузнаване в Норвежко и Баренцово море, както и в Японско море. Те внимателно наблюдават нашите подводници с помощта на морски системи, но и с помощта на сателити“, добави източникът.

Военният експерт от ТАСС Виктор Литовкин казва, че разполагането на новата система за морско наблюдение е част от военното съревнование между Русия и САЩ.

„С всяко движение на опонента, срещуположната страна отговаря подобаващо. Съществува сериозно недоверие между двете страни, което води до надпревара във въоръжаването“, отбелязва Литовкин.

По негови думи, въпреки че Русия се опитва да не се замесва в това състезание и се ограничава до онова, което е „необходимо и достатъчно“, развитието на военните отношения изисква страната да се охарчи откъм нови технологии и технически услуги.9onhd_dvg60

Кои подводници ще разполагат системата?

Дмитрий Корнев, редактор на интернет проекта „Militaryrussia“, отбелязва, че първият носител на системата „Хармония“ е дизелово-електрическата подводница Б-90 „Саров“, която стана част от флота в началото на 2008 година. На следващия ден са извършени тестове на няколко опитни модела.

Въпреки това се оказва, че ядрените подводници са по-подходяща база за тази система. Подводниците „Хабаровск“ и „Белгород“, които ще станат част от руския флот през 2020 г., са по-подходящи за тази цел. Те ще гарантират, че системата функционира по най-добрия начин.

В частност се планира „Белгород“ да навлезе в употреба в края на 2016 или началото на 2017 година. Военният историк Дмитрий Болтенков казва, че следователно руският флот може да започне да използва отчасти „Хармония“ в близко бъдеще.