Руското МВнР: Събарянето на паметника на съветския войн в полския град Лиманова е кощунствен акт

Събарянето на паметника на съветски войн в полския град Лиманова е кощунствен акт, който е в нарушение с двустранните договорености. Това се казва в коментар, публикуван в сайта на руското външно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

„В последно време в Полша зачестиха случаите на вандализъм по отношение на паметниците на съветските военни, освободили полските земи през Втората световна война от фашистите, зачестиха и опитите за несанкционирано пренасяне на монументи, – отбелязва се още в документа на руското ведомство. – Особено явно се открои на целия този неблогаприятен фон свалянето на паметника в знак на благодарност към Червената армия в град Лиманова“.

Това е кощунствен акт, осъществен в нарушение на междуправителствените договорености между РФ и Полша, отбелязват още от руското външно министерство.

В Полша са построени над 300 мемориала през съветската епоха, като в тях не влизат мемориалните гробища на съветските войници – в страната те са повече от 600.

„Това, което се случва днес, може да се нарече война на паметниците. Защото поляците целенасочено и, според мен, системно създават проблеми около паметниците, изградени в чест на съветските военни“, заяви руският посланик в Полша Александр Алексеев.

От началото на годината властите в полския град Пененжно се опитват да разрушат паметника, построен на мястото на гибелта на съветския генерал Иван Черняховски през 1945 г. Мемориалът е построен през 1970 г.

Полската страна се оправдава с това, че даденият обект не е паметно място и не е регистриран в съответния регистър. Руското външно министерство на свой ред изрази увереност, че паметникът попада под действието на руско-полското междуправителствено споразумение за гробове и места на паметта на жертвите на войната и репресиите през 1994 г. Според него, двете страни са задължени да поддържат в подходящ вид местата на паметниците, както и на други мемориални обекти в Русия и Полша,  и да се избягват произволни и некоординирани действия. От Калининградска област заявиха, че руският регион е готов да поеме патронажа над мемориала.