Руското МВнР публикува архивни документи за Мюнхенското съглашение в интернет

 Министерството на външните работи на Русия публикува на своята официална страница в социалната мрежа Фейсбук документи, свързани с т.нар. Мюнхенски сговор (или Мюнхенско съглашение), пише руското издание „Правда“, цитирано то ИА Фокус.
Договорът е сключен на 29-30 септември 1938 година, с участието на Германия, Великобритания, Франция и Италия. Страните се договарят за предаването на Судетската област, от Чехословакия на Хитлеристка Германия, като за обсъжданията не е извикан представител на СССР.
„Това е безпрецедентен пример от историята на дипломацията, за открито нарушаване на международното право и общопризнатите етически норми“, пише в съобщението на руското външно ведомство.
Мюнхенското съглашение, определяно от историците като апогей на „политиката на умиротворяване“, е охарактеризирано от руското МВнР, като договор, основан „на стремежи за отслабване и унищожение на съветската държава, на стратегическа недооценка на заплахата за Западните демокрации, от страна на фашизма“.
От руското министерство подчертават, че участниците в сговора са си поставили цел, „чрез отстъпки да намалят натиска на Германия на Запад и да насочат експанзията ѝ на Изток“.
Историците не дават еднозначни оценки на Мюнхенския сговор. Едни го смятат за опит на европейските лидери да реформират изпадналата в криза Версайска система по дипломатически път и на всяка цена да запазят мира. Други са склонни да виждат в съглашението стремеж за унищожение на СССР (в полза на тази теория свидетелстват много исторически документи, включително записки в дневници на западни политици). Например, посланикът на Франция в Москва, Робер Кулондр, е написал, че Мюнхенското съглашение „е много заплашителен за Съветския съюз“ и „след като Германия неутрализира Чехословакия, пътят ѝ на югоизток ще бъде открит“