Руското МВнР заяви, че публикацията за „идеята на Сергей Лавров“ за разделяне Македония е лъжа

Руското министерство на външните работи съобщи, че публикациите в македонската редакция на „Дойче Веле“, в която на руският министър на външните работи Сергей Лавров се приписва идеята за разделянето на Македония, е измислица и провокация, пише „Взгляд“ , цитиран от ИА Фокус

Отбелязва се, че идеята за разделянето на Македония принадлежи не на Лавров, както се сочи от „Дойче Веле“ , а на американския конгресмен „Дейна Рорабашър“. „Лавров не само, че никога не е правил подобни заявления – дори напротив – решително осъжда подобни подхвърляния“, пише в официално заявление, публикувано на сайта на руското МВнР.

Отбелязва се, че подобни сведения са измислица и чиста проба провокация, която подкопава имиджа на Русия на Балканите и има за цел „още повече да увеличи напрежението в Македония“.

„При това грубата намеса на бившата администрация на САЩ и ЕС във вътрешните дела на македонската държава, използването на деструктивните методи на „цветните революции“, опитите да се наложат схеми при формирането на властта, вървящи в разрез с мнението на гражданите, изказано на преминалите на 11 декември 2016 г. парламентарни избори, не предизвикват у споменатото издание никаква реакция“, отбелязва се от руското МВнР.

От там се сочи, че именно това води към подриването на суверенитета и териториалната цялост на Македония.