Александър Боцан-Харченко

Александър Боцан-Харченко

Руското МВнР е оценило шансовете за реанимацията на газопровода „Южен Поток“ между България и Русия

Публикувано от:

Високопоставен служител от руското министерство на външните работи посочи, че в момента Русия не разглежда въпроса за възобновяването на реализацията на проекта по газопровода „Южен Поток“, който трябваше да съедини черноморските крайбрежия на Русия и България, предаде РИАФАН, цитиран от ИА Фокус.
„В момента е трудно да се говори за това дали ще се реанимира „Южен поток“ или ще се правят опити за създаването на нещо ново с отчет на предишните разработки и идеи“, заяви директорът на четвърти европейски департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко, отбелязвайки, че позицията на София по въпроса не е единствено резултата от президентските избори в България.
Служителят отбеляза, че се отбелязва подобряване на отношенията между Москва и София и по-нататък България ще може да се присъедини към нови руски енергийни проекти. „Новият президент на България Румен Радев, без да преувеличавам има значително по-рационален, здрав и конструктивен подход към развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко.