Руското външно министерство обяви перспективите на икономическите отношения с Киев

Външното министерство на Руската Федерация обсъди изявлението на Александър Турчинов, назначен от Върховната рада за изпълняващ длъжността президент на Украйна. Според негови думи, в Украйна се разглежда въпроса за промяна на извън – блоковия статус на страната.
Развитието на икономическите отношения в голяма степен зависи от украинската външна политика, съобщиха от руското външно министерство, предаде РИА Новости.
„В Киев трябва да разбират, че по-нататъшните перспективи за развитие на руско-украинското сътрудничество, в това число и в сферата на икономиката, в много голяма степен зависят от действията, които предприема Украйна по отношение на външната си политика”,- заявиха от руското външно министерство, в коментар на изявлението на Александър Турчинов, назначен от Върховната рада за изпълняващ длъжността президент на Украйна.
Турчинов вече е отправил ред изявления по въпросите за външната политика на Украйна, допълниха още от руското министерство. „Господин Турчинов заяви, че в Украйна се разглежда въпросът за промяна на извън – блоковия статус на страната. Заедно с това, във Върховната рада е внесен законопроект, в който се предлага изключването от украинското законодателство на положението за извън – блоковия статус на държавата”, – подчертаха още от ведомството.
В Москва напомнят, че въпросът за евроатлантическата интеграция на Украйна активно се обсъждаше по време на управлението на Виктор Ющенко. „Това доведе до замразяване на руско-украинските политически контакти, до „главоболие” в отношенията между НАТО и Русия, а също, както се вижда, и най-опасното, до задълбочаване на разкола в руското общество, болшинството на което, не подкрепя идеята за присъединяване на Украйна към военния блок НАТО”, – се казва в съобщението, публикувано на сайта на руското външно министерство във вторник.
Руското министерство се позовава на закон, приет в Украйна през 2010 година, в който се предвижда извън – блоковият статус на Украйна. „Напомняме също, че между Русия и Украйна е подписана Декларация за съдържанието на стратегическото партньорство, където се упоменава извън – блоковия статус на украинската държава”.