Руски физици измериха магнитното поле на сърцето

Учени от Руския квантов център са използвали уникални свръхчувствителни магнитни сензори, с които са измерили силата на магнитното поле на сърцето. Това съобщи руският физик Владимир Белотелов на Квантовия форум в Москва, предаде РИА Новости.

„Чувствителността на нашите магнитни датчици 9-10 пъти надхвърля силата на магнитното поле на Земята. Магнитното поле на човешкото сърце се намира в този диапазон. Миналата седмица ние успяхме да измерим сигнал от сърцето на човек, импулсът е 80 пикотесла (пико е 10 на минус 12-а степен)“ – заяви руският физик.

Експериментът е бил извършен в специално помещение, чиито стени на практика са били непрозрачни за външните магнитни полета.

Освен датчици за магнитното поле, руските физици от групата на Белотелов активно работят над създаване на структури, позволяващи в буквалния смисъл да се „събере“ енергията от микровълновото фоново лъчение, „замърсяващо“ въздуха на големите градове. Тези прибори ще представляват специален клас квантови устройства – т.нар. спинови диоди.