Алексей Карнаухов, старши научен сътрудник на Института по биофизика на клетките към РАН

Алексей Карнаухов, старши научен сътрудник на Института по биофизика на клетките към РАН

Руски учен планира да живее до 150 години с помощта на нови технологии

Публикувано от:

Ученият Алексей Карнаухов, старши научен сътрудник на Института по биофизика на клетките към РАН, е на 55 години. Решен е да живее още 100 години, след като изпробва върху себе си разработената от него технология, предвиждаща използването на клетки от костния мозък. Карнаухов не се съмнява в успеха на експеримента.

В средата на октомври заради мечтата си Алексей преживява тежка операция. Взет му е костен мозък в обем от около 100 милилитра, който е поставен в епруветка и замразен. След няколко години на Карнаухов ще му бъдат вкарани собствените клетки, които до този момент са съхранявани в криобанка.

“Чувствам се добре с оглед на възрастта ми и претърпяната операция”, сподели Карнаухов пред “Руски дневник”.

Подмладяване на собствените клетки

Карнаухов смята, че в определена възраст на хората трябва да се имплантират техни собствени клетки, които все още не са увредени в резултат на различни външни въздействия. Това би било напълно достатъчно, за да се спаси, например, човек, изложен на смъртоносна доза радиоактивно лъчение.

Технологията не позволява да си върнеш младостта. В бъдеще, казва Карнаухов, той ще продължи да е на 50-годишна възраст. Според руския биофизик обаче изкуственото “подмладяване” на собствените клетки съвсем не е безопасно.

“Изкуствено активираните клетки с голямо количество генни грешки могат да изиграят негативна роля и да погубят човека – например да провокират тумор”, казва Карнаухов. “Ако просто вкарваме в организма млади стволови клетки с понижено количество грешки, то те сами могат да намерят мястото си в организма и да изработят необходимото количество пълноценен клетъчен материал, като постепенно възстановят здравето на човека”.

Продължителността на живота на мишките се увеличила с 34%

Изпитанията на методиката започват преди 10 години. През 2013 г. се появяват първите резултати: средната продължителност на живота на опитните мишки се увеличава с 34%.

“Резултатите се оказаха много интересни: увеличи се репродуктивният срок. По човешките мерки женските раждаха на 60 години. Мишките бяха по-активни и външно изглеждаха по-млади – козината им беше лъскава и пухкава. При това ние не създавахме някакви кой знае какви условия на живот за мишките. Те живееха в общо помещение и се възпроизвеждаха, подобно на животните от контролната група”, разказва ученият.

През 2015 г. съвместно с колегите си от МГМУ Карнаухов стартира проект за изучаване на влиянието на технологията за максимална продължителност на живота при мишките. И докато експериментът все още продължава, можем да кажем, че продължителността на живота на експерименталните животни се е увеличила с 30%.

Карнаухов смята, че методиката му може да бъде предлагана на всички желаещи още днес заради нейната безвредност.