Руски учени създадоха робот-разузнавач, изглеждащ като хлебарка

Учените от Балтийския федерален университет (БФУ) „Имануел Кант“ в Калининград създадоха уникален робот-хлебарка, който изглежда и се движи като истинско насекомо, пише „Рамблер Новости“, предаде „Руски дневник“.

За разлика от живите си братовчеди, новата разработка може бъде много полезна – като например да търси хора под развалини или да изпълнява ролята на разузнавач.

Роботът е по поръчка на руска организация, посочила в заданието си, че на външен вид той трябва да се доближава максимално до определен вид хлебарка, а „поведението“ му да е максимално близко до естественото поведение на насекомото.

За прототип е избран южноамериканският вид хлебарки Blaberus Giganteus. Дължината на робота е по-малко от 10 см, като той е способен да носи товар с маса около 10 гр. –миниатюрна камера или „бръмбар“ например. Поради това роботът може да се използва за търсене на хора под развалини или в разузнаването.

Учените и инженерите от БФУ са работили по проекта около седем месеца, като са наблюдавали истински насекоми от вида Blaberus Craniifer.

Срокът за предаване на проекта е декември и дотогава разработчиците планират да вградят в „хлебарката“ навигационна система, за да може роботът да се движи по зададен курс, както и да удължат периода, в който роботът може да се движи самостоятелно – в момента той е 20 минути.