Руски учени създадоха дрон, управляван със силата на мисълта

Руски учени са разработили дрон, управляван със силата на ума, съобщи руското издание „Спутник“, цитирано от fbr.bg. Това става с помощта на мозъчни импулси, казва се в доклад на руската Фондация за съвременни изследвания.

Фондацията за съвременни изследвания е организация, която подкрепя научноизследователски програми, които са от значение за отбраната на страната. Тя е финансирала разработването на нов невро-интерфейс, който позволява управлението на дрон със силата на мисълта.

Новият продукт е проектиран от фирмата „Нюроботикс“, която е базирана в Зеленоград, съвсем близо до Москва.

Дронът може да лети не само в четирите посоки – напред, назад, наляво и надясно, но може да достигне и конкретна цел, твърдят учените в труда си.

„Командите или условията, както ги наричаме ние, се генерират от датчиците на главата на оператора. Човек мисли за определени действия в дадения момент, а системата успява да ги разпознае и идентифицира“, обяснява директорът на „Нюроботикс“ Владимир Конишев.

Новата технология има огромен потенциал в бъдеще. Не само, че ще се окаже изключително полезна за руските въоръжени сили на бойното поле, но и този интерфейс може да помогне на хората с ограничена подвижност, добавя Конишев.

Проучванията за свързване на компютърен интерфейс с човешкия мозък се извършват още от 70-те години. Но през последните 20 години тази технология се разработва много активно, обясняват от Фондацията за съвременни изследвания.