Руски учени разработиха първата система за геомагнитна навигация

Учени разработиха първата в Русия система за навигация на земното магнитно поле. Тя ще може да стане алтернатива на съществуващите системи за спътникова навигация като GPS и ГЛОНАСС, съобщи на ИТАР-ТАСС началникът на конструкторско бюро към Института по технологии Александър Игнатиев.

«Системата за геомагнитна навигация може да стане незаменима при евентуално изчезване на спътников сигнал. От гледната точка на точността на ориентация на нашата система, тя по нищо не отстъпва на ГЛОНАСС», подчерта той.

Както подчерта деканът на физичния факултет на Саратовския държавен университет Валери Аникин, не става дума за това, че една от системите ще измести другата. Но от гледна точка на безопасност е по-добре те да съществуват и да допълват една друга в случай, че се случи нещо със спътниковите връзки.

Игнатиев разказа, че уникалността на проекта е в това, че не само технологията на навигацията е напълно руска, но и програмното обезпечаване.

Редица технически решения са патентовани от авторите на разработката. Създаден е и първият експериментален образец на навигатора.

«Засега той е доста габаритен, но ние предвиждаме възможности за неговото смаляване в пъти. За това е необходимо фирми-производители на компоненти да проявят интерес към технологията», смята Игнатиев. 
Разработчиците планират новото устройство за геомагнитна навигация да излезе на пазара след няколко години. Аналогични системи се разработват днес и от други държави.