Руски учени първи в света разработиха метод за бързо диагностициране на различни болести

Учени от държавния научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ съвместно с водещи институти на Руската академия за медицински науки за пръв път в света разработиха метод за бързо диагностициране на различни болести въз основа на въздействието на електрически разряди върху еритроцити (червени кръвни клетки), предаде ТАСС.

Това бе оповестено от един от създателите на метода, доктора на медицинските науки и сътрудник на Руската академия на медицинските науки Маргарита Кручинина.

„Червените кръвни клетки са като огледало за здравето на всеки организъм, – каза тя. – По състоянието им може да се съди за здравето на организма като цяло. Ние изследваме кръвни клетки въз основа на 20 различни параметра в реално време с последваща обработка на резултата. Диелектрофорезата е комплексен метод за преценка на състоянието на организма“.

Кручинина допълни, че технологията е уникална – позволява да се определят параметри на заболяването, които не се идентифицират чрез други методи. „Освен това тя обединява в себе си онова, което се постига с множество скъпоструващи прибори“, отбеляза изследователката.

„Взема се капка кръв и се включва електрическа инсталация. Данните се изследват с микроскоп, регистрират се от видеокамера и след това се вкарват в компютър, където се обработват. Процесът отнема не повече от 5 минути“, поясни докторът на техническите науки и водещ научен сътрудник на „Вектор“ Владимир Генералов.

Изследванията се извършват от 10 години. Първоначално методът бил създаден за идентифициране на особено опасни вируси, с чието изследване се занимава „Вектор“. По-късно учените започнали да изследват други заболявания. Чрез метода на практика е възможно да се определи всяко заболяване у човека, включително на вътрешните органи и сърдечносъдовата система, мозъчни увреждания и някои форми на рак.