Фото: РИА Новости. Юрий Кавер

Фото: РИА Новости. Юрий Кавер

Руски учени представят първата ядрена подводница за граждански цели

Публикувано от:

Руски учени разработиха първата в света ядрена подводница, която за изследователските си цели ще ползва сеизмологично оборудване вместо ракети, съобщи РИА “Новости” 

Първата в света ядрена подводница, предназначена за граждански цели, беше разработена от руски учени. Машината ще ползва сеизмологично оборудване вместо ракети, съобщи ръководителят на работната група по проекта на Фонда за академични изследвания Виктор Литвиненко на форума “Арктика – територия на диалог”. Предназначението на подводницата е да търси полезни изкопаеми под ледниците на Арктика.

По думите на Литвиненко няма подобна подводница в целия свят. Това е уникално технологично решение, което ще помогне на бъдещите поколения да решат сериозните проблеми по усвояването на шелфа.

Подводницата е с дължина 135,5 метра, ширина 14,4 метра, развива скорост от 12,6 възела, а максималната дълбочина, до която достига, е 400 метра. Ще побира екипаж от 40 души, като може да изпълнява мисии до 90 дни.

Литвиненко добави, че в момента приключват предварителните проекти по подводния комплекс, възложени на Фонда за академични изследвания. Той беше създаден през 2012 година за насърчаване на научно-изследователската дейност в интерес на националната отбрана и сигурност.