Руските учени едни от най-влиятелните в света

Intellectual Property and Science обяви списъка с имената на най-влиятелните учени в света за 2014 година, сред които са експерти, публикували най-много трудове с най-висок показател на цитиране в статиите на други учени, предаде ИТАР-ТАСС.

В списъка са имената на 8 граждани на Русия, единия от тях води по влиятелност.

Един от най-цитираните учени се оказа руският инженер-физик Константин Новосьолов, той е най-младият от съвременните лауреати за Нобелова награда. Константин е професор в Мичиганския университет, той е включен в списъка с петнадесет най-цитирани труда в областта на физиката. Сред руските учени в списъка са имената: Симеон Дьянков (Руската икономическа школа), Симеон Михайленко (Руската академия на науките (РАН), Валери Перевалов (РАН), Сергей Ташку (РАН), Сергей Морозов (Институт по  Физика и енергетика), а също така трима учени са отбелязали своята вторична принадлежност към Русия (гражданство и връзки със страната): Александр Кабанов (Университета в северна Каролина), Аркадий Цейтлин, работещ в Императорския колеж в Лондон (Институт по физика към РАН), Владимир Уверски от (РАН), работещ в университета на Южна Флорида.

«Науката и иновациите приближават бъдещето, а учените от този списък това бъдеще създават. Нашият анализ, носещ глобален характер, показа, кои страни, научни институти и следователи се намират на водещи позиции в науката. Мисията Thomson Reuters подкрепя тези хора и техните иновационни начинания в целия свят» , отбелязва президента на Thomson Reuters IP & Science. Според оценка на експертите най-голямо влияние в международната научна общественост са работите в областта на генетиката.