Руски сенатор: Турция е недоволна от реакцията на Запада на опита за държавен преврат

С блокирането на авиобазата „Инджирлик“ турските власти показват, че са недоволни от реакцията на Запада на опита за държавен преврат в страната, счита първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Държавната дума на РФ Франц Клинцевич, предаде РИА Новости.

Близо седем хиляди турски военни обкръжиха авиобазата „Инджирлик“ в южната част на Турция, където се намират самолети на страни от НАТО, съобщи в. Hurriyet. По непотвърдена информация, те са блокирали всички входове и изходи към базата заради слухове, че се подготвя нов опит за държавен преврат. Достъпът до обекта е бил прекратен в 23.00 ч. в събота, пише изданието.

„Мисля, че турските военни са блокирали авиобазата „Инджирлик“ по съвсем други причини, и слуховете за нов опит за държавен преврат тук нямат нищо общо. При това, и самите слухове също не ги е имало“, заяви Клинцевич.

„Действията на военните според мен, са нещо като сигнал за НАТО. По този начин Турция дава на алианса и на самия Запад да разберат, че е недоволна от реакцията им на опита за държавен преврат“, счита сенаторът.

Очевидно, те са сметнали, че осъдителните думи на президента Ердоган са недостатъчни, каза още той. „Не е изключено нещата да не приключат само с блокиране на авиобазата. Могат да последват и други стъпки“, добави Клинцевич.