Руски учени създадоха весели картофи

Нов сорт картофи създадоха селекционерите от Колпашево, Томска област. Особеното на тези картофи и цветът им – те са лилави, червени и сини (на този етап), и според думите на създателите – полезни. Новия сорт картофи може да се появи в продажби още през 2014 година, макар да няма значима необходимост от съществуването им, според мнението на самите специалисти от сибирския отдел на Института за изследвания на земеделието в Колпашево, които работят върху сорта около пет години. Те са убедени обаче, че е възможно новите картофи да намерят своя потребител, а особено когато бъдат доусъвършенствани с оригинален вкус.

Цветните картофи имат не само цветна кора, но и сърцевина. Селекционерите продължават да работят над новия сорт, с цел да разширят цветовата гама, подобрят вкуса и полезните свойства на зеленчука. „Тази година е реализирана първата реколта – 300 килограма лилави картофи. Не е изключено, през пролетта на 2014 година, този сорт да излезе в продажба за консумация и за засаждане. Все още не можем да пуснем зеленчука за промишлено производство на разсад, тъй като сорта не е преминал през необходимите конкурсни и държавни изследвания, а това ще стане възможно през 2020 година, но дотогава сортът се продава в малки количества за консумация и разсаждане. Засега продаваме сорта без наименование. Главната ни цел е този сорт картофи да бъдат вкусни, полезни и без наличие на ГМО“, поясни ръководителят на отдела за селектиране на клубенови растения към института, Сергей Красников. Той подчерта, че цветния картоф няма никакво отношение към генното инженерство. За селектирането на сорта се използват пъстри диворастящи клубени. На вкус цветния картоф по нищо не отстъпват на широко разпространените в Русия жълти и жълто-бели картофи.

Изследователят поясни, че крещяща нужда от такъв сорт картофи няма, тъй като в кулинарията за оцветяване на картофи се използват естествени багрила, като цвеклото, куркумата и други, но пък не е лошо да има и цветни картофи, което ще спести на виртуозните кулинари време и средства. „Хубаво е да има разновидни сортове картофи, както има разновидности на зелето – броколи, карфиол, червено и бяло зеле, а защо не? Приготвени бързо и вкусно, цветните картофи със сигурност ще бъдат оценени от потребителите“, подчерта Александр Таловски, бивш ръководител на Департамента по търговия и потребителските разходи на Томска област. „Който е опитал от новите картофи, е потвърдил техния безспорен вкус и качество“, добави Таловски.