Руски сателит може да стане най-ярката ”звезда” в небето

Руски сателит скоро може да се превърне в най-ярката „звезда” в нощното небе, пише „Дейли Мейл”.

Става въпрос за университетския проект „Маяк” (Mayak), който представлява спътник, обвит в рефлекторни панели.

Разработчиците му вече започват 3-та кампания за финансиране, този път чрез сайта „Kickstarter”. От нея се очаква да събере 45 000 долара за изпробване и изстрелване на сателита. След двете предишни кампании в Русия събраните средства са 33 000 долара.

Изстрелването на „Маяк” е предвидено за август, като за целта ще бъде използвана ракета „Союз 2” и помощта на държавната космическа агенция „Роскосмос”.

Спътникът ще обикаля земното кълбо на 600 километра височина. Така той винаги ще е на пътя на слънцето и ще огрява различни части на Земята докато се върти около нея.

Конструкцията представлява гигантска огледална пирамида. Рефлекторните плоскости ще имат площ от 16 квадратни метра и са направени от полимер, който е 20 пъти по-тънък от човешката коса.

Върховете на пирамидата ще са високи 2,7 метра.

„Маяк” ще бъде снабден и със функцията да улавя космически останки преди да влязат в атмосферата.

Предишна руска идея, която включваше отразителни панели в космоса, беше такива да бъдат прикрепени за товарен съд, изпълняващ курс към вече несъществуващата станция „Мир”. Целта беше да се провери дали по този начин може да се увеличи достъпът до слънчева светлина за фермерски райони.

Ако решите да подкрепите „Маяк” с 75 долара ще получите модел в пълен размер на бъдещия сателит. 99 долара ви дават възможност да станете част от документален филм за проекта.

„Изпращаме космически кораб в орбита, който ще е най-ярката звезда в небето, видима от всяка точка на нашата планета”, заяви ръководителят на проекта Александър Шаенко от Московския държавен университет за механоинженерство.