Руски самолети пристигат в Сирия

Руски самолети пристигат в Сирия

Публикувано от:

В Сирия пристигат руски самолети, те се включват във въздушните удари срещу силите на Ислямска държава. Това съобщава израелското издание Ynetnews, като се позовава на дипломатически източници.

Руските военни и авиационна техника вече се намират в една от контролираните от сирийското правителство авиобази в околностите на Дамаск, съобщават източниците на изданието. Предполага се, че вече прехвърлените ударни самолети и хеликоптери ще бъдат задействани в борбата с Ислямска държава.

Източниците на изданието твърдят, че през следващите седмици броят на руските военни в Сирия може да достигне няколко хиляди души: съветници, инструктори, тиловици, зенитчици и пилоти от бойната авиация.

Източник на Lenta.ru, близък до силовите структури на Израел, съобщи от своя страна, че по негова информация руски военни в Сирия наистина има /главно като инструктори и военни съветници/. Той обаче се усъмни в точността на посочените от  Ynetnews бройки.

Освен това източникът отбеляза, че случващото се е отлично известно във Вашингтон и там се посреща с мълчаливо одобрение.

По думите му следва да се отбележи високата вероятност тези дни да е било постигнато споразумение между Русия и Иран за координиране на действията, по-специално в областта на засилване на въоръжението на сирийската армия.

Освен това според източника е много вероятно Русия да е получила правото да използва още едно сирийско пристанище, освен Тартус, с цел обезпечаване на военните транспорти.

На 16 август турски медии съобщиха за пристигането на Сирия на летището край Дамаск на шест руски изтребители МиГ-31. Пресата тогава свърза възможната поява на тези машини с изпълнението на стар договори за самолети от типа МиГ-31, сключен със Сирия още през 2007 г., който обаче така и не беше изпълнен по политически причини. Още същия ден обаче Рособоронекспорт опроверга информацията. Шефът на компанията Сергей Коротков заяви, че не знае нищо за доставки на такива самолети в Сирия.

Източник: dnes.bg.