Руски робот-заварчик надмина всички аналози в света

Учени от Томск успяха да надминат  целия свят, те създадоха робот за заваряване на горивни елементи, който превъзхожда всички чуждестранни аналози, съобщи «Вести.ру».

Роботът е компактен и не изисква отделни енергийни установки за работа. Той ще бъде много необходим на Новосибирския завод за химични концентрати, по чиято поръчка е произведен. Роботизираната линия е необходима на предприятието за заваряване на енергийни елементи на атомен реактор. На такъв род предприятия се предявяват по-специални изисквания за безопасност.   В последствие тръби ще регулират скоростта на атомната реакция на всички руски и някои чуждестранни АЕЦ.

Служител на катедрата по оборудване и технологии към Томския политехнически университет Антон Гординец пояснява: „Самият процес на заваряването продължава части от секундата, няма прегряване на метала, отсъства неговата деформация, а качеството и здравината на съединението остават на много високо ниво».

„За да може да бъде разработено всяко съединение, всяка тръба с капачка трябва да бъде здраво заварена, ние разработихме нужната за това установка”, отбелязва завеждащ на катедрата Алексей Кисельов.

Най-голямата гордост на учените е източникът на захранване. За да бъде обезпечено мигновено заваряване, цифровият синтезатор подава ток със сила от   24 хиляди ампера, в това число и от обикновен контакт, което е непосилно за нито един аналог в света, за които са необходими специални енергийни установки.

Но това предимство не е единственото – роботът-заварчик заема площ почти на една цяла лаборатория, но при това е най-компактен сред всички съществуващи аналози в света. Интерес към новото откритие вече проявяват в страните-участнички на ядрения клуб. Първата интересуваща се държава е Китай. Но все повече заявки идват от вътрешни производители в Русия. Така например, вече има заявка от гиганта „Росатом”, който възнамерява да се откаже от закупуването на скъпоструващо и по-малко съвършено немско оборудване.