Руски пътешественик започна околосветско пътешествие с балон

Руски пътешественик започна околосветско пътешествие с балон

Публикувано от:

Известният руски пътешественик Фьодор Конюхов започна своя околосветски полет с въздушен балон. Той излетя от Австралия и планира да се върне там след две седмици.

Първоначално пътешественикът ще лети от запад на Изток и трябва да прекоси Австралия, Тихия океан, ще мине по южната дъга на Южна Америка /Чили, Аржентина/, ще пресече Атлантическия океан, ще прелети над Южна Африка, Индийския океан и ще финишира в Австралия.

Балонът ще се движи на височина около 5-10 км. и трябва да измине около 33-35 000 км. Предполага се, че пътешествието ще продължи около 2 седмици.

Легендарният руски пътешественик и световен рекордьор по самостоятелно прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с гребна лодка Фьодор Конюхов е роден на 12 декември 1951 г. в село Чкалово, Запорожка област.

Пътешествията и научните трудове не са единственото увлечение на Конюхов. От началото на 80-те години на миналия ХХ в. той рисува картини. Сътворена от него икона на Николай Чудотворец е изпратена в Космоса.

През 2010 г. решава да построи църква, става свещеник в Руската православна църква и даже обявява, че прекратява пътешественическата си дейност. Но не успява да издържи дълго – няколко месеца, след като получава църковен сан, тръгва на експедиция в Етиопия