Руски политически и обществени дейци за събитията във Франция – мнения, които няма да чуем на Запад

Чеченският президент Рамзан Кадиров, коментирайки терористичните актове в Париж и състоялия се марш на солидарността във френската столица, заяви, че самият той е противник на тероризма, но за медиите е непростимо да оскърбяват чувствата на вярващите мюсюлмани.

На страницата си в социалната мрежа Кадиров изрази надежда, че медиите, публикували карикатурата на пророка Мохамед, ще поднесат своите извинения.

Припомняме, че поредицата от терористични актове във Франция започна в сряда с нападението на редакцията на сатиричното издание Charlie Hebdo, което публикува карикатури на пророка Мохамед. За три дни загинаха 17 души, в това число и трима служители на органите на реда. В хода на двете спецоперации в петък бяха ликвидирани трима терористи.

В неделя се проведе най-масовата акция в историята на Франция, в която над 3,7 млн. души излязоха по улиците на страната, за да почетат паметта на жертвите от терористичните актове и да изразят подкрепата си към свободата на словото и срещу тероризма.

„В Русия по-рано имаше опити да се публикуват карикатури на пророка Мохамед, но изданието се извини. Смятам, че така ще постъпят и тези медии, които неотдавна си позволиха да се включат в тази авантюра. За народа са по-важни мирът и стабилността, а не правото на шепа хора на неуважително отношение към Пророка“, написа Кадиров на страницата си в социалната мрежа в понеделник.

Чеченският лидер добави също, че мюсюлманите няма да позволят да бъде оскърбен пророка Мохамед, „дори това да ни струва живота“.

„И ако ние досега сме си мълчали, това не означава, че не можем да вдигнем милиони хора в цял свят на протестен марш срещу тези, които оскърбяват религиозните чувства на мюсюлманите“, поясни той.

Кадиров заяви също, че е „най-отявлен враг на терористите в света“.

„Аз съм най-отявленият враг на терористите в света! Борбата с тероризма е целта в живота ми! Но не ми харесва, когато имитират такава борба. Аз еднозначно осъждам убийството на невъоръжените хора в Париж. Въпреки това обаче, аз не съм сигурен, че към тези събития нямат отношение някакви влиятелни сили. Не е ли това планирана акция за разпалване на антиислямските настроения или опит за отвличане на вниманието от друг назряващ глобален проблем?, подчерта още чеченският президент.

Едновременно с това, един от водещите детски хирурзи в Русия, професор Леонид Рошал изрази в Twitter отношението си към двойните стандарти на световното общество, което скърби за убитите френски карикатуристи, но не забелязва геноцида в Донбас, където продължават да загиват невинни хора и деца.

„Под прикритието на ужасната трагедия във Франция, деца в Донбас биват убивани и осакатявани. Зверове. И светът си мълчи. Събудете се! На 10 януари бе убито дете в Донецк, на друго бе откъснат крака“, написа Рошал в социалната мрежа.

Ръководителят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков също коментира събитията, като отбеляза, че Европа реагира на терористичния акт в Париж, но „упорито и красноречиво мълчи“ за жертвите от Одеса.

„Европа проявява пълна солидарност с жертвите на терористичния акт в Париж. Но Европа упорито и красноречиво мълчи за жертвите на жестокия терористичен акт в Одеса“, пише Пушков в Twitter.

По-рано Пушков критикува украинския президент Петро Порошенко за решението му да присъства на марша в памет на жертвите в Париж, след като „така и не откри“ виновниците за терористичния акт в Одеса през май.

Припомняме, че на 2 май в Одеса по време на сблъсъци между футболни фенове и радикали от „Десен сектор“ с привърженици на федерализацията на Украйна, последните бяха принудени да се скрият в Дома на профсъюзите. След това украинските националисти подпалиха сградата, а тези, които се опитваха да избягат от огъня, бяха застреляни и пребити с палки и камъни. Според украинското МВР в резултат от безредиците са загинали 48 души.