Руски медии за идеята на Тръмп: Сделка „Разоръжаване срещу Украйна“ няма да има

„Московский комсомолец“ коментира предложената от избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп „оригинална политическа размяна – вдигане на антируските санкции срещу евентуално съгласие на Москва съществено да намали ядрения си арсенал“. Изявлението обаче не стана сензация и това е съвсем логично – с вероятност 90 на сто няма да има никаква сделка „разоръжаване срещу Украйна“, прогнозира вестникът, цитиран от БТА.

Изданието сравнява инициативата на Тръмп за „ядрена размяна“ с предизборната му заплаха да забрани на мюсюлмани влизането в САЩ – нито едното, нито другото няма да се случи според „Московский комсомолец“.

Хитър и пресметлив политик – други не побеждават в суровата борба за висшия пост в САЩ, в публичните си изявления Тръмп предпочита жанра „поток на съзнанието“ и това трябва да бъде прието като даденост, пише авторът на статията. „Ако съдим по нулевата реакция на световните политически среди, те всъщност вече са го сторили“, отбелязва той.

Желанието на Тръмп да сключи изгодна сделка с руския лидер Владимир Путин обаче не е фантастика. За разлика от „високомерния елит“ в САЩ бъдещият американски лидер „има добре развити политически инстинкти“, възприема света, какъвто е, без да се влияе от идеологии, и „усеща инстинктивно“, че нормализирането на двустранните отношения ще е в интерес и на Русия, и на Америка, изтъква авторът.

Ако Тръмп „не изразяваше мислите си толкова объркано, ако не правеше предложения, обречени на провал като мисълта да се разменят антируските санкции срещу съкращаване на световния ядрен арсенал, може би щеше да има повече шансове да успее“, смята той. Ще се наложи обаче Русия да тръгне към нормализиране на отношенията със Запада „в партньорство с Тръмп такъв, какъвто е – с всичките му грандиозни качества и грандиозни недостатъци. Направо ми се ще да добавя: и Господ да ни е на помощ!“, завършва авторът на „Московский комсомолец“.

Предложението на Тръмп не обезоръжи Москва, констатира „Независимая газета“, чиито експерти констатират „липса на конкретност в думите на републиканеца“.

„От една страна, изявленията му сочат, че санкциите ще пречат за каквито и да било преговори с Москва и трябва да бъдат вдигнати. От друга страна, те може да означават, че той иска да размени премахване на санкциите срещу започване на преговори с Москва за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия“, разсъждава московският американист Юрий Рогульов.

„Ако пък става дума да се размени отменяне на санкциите срещу оръжейни съкращения от руска страна, Москва никога няма да склони на това. Ядрената сигурност на Русия и икономическите санкции са несъизмерими неща“, добавя експертът.

„Думите на Тръмп естествено са импровизация“, но не е зле Москва да се възползва от тях, коментира анализаторът Алексей Арбатов. Русия „трябва да прояви активност тук, използвайки по-специално факта, че нито самият новоизбран президент, нито екипът му не разбират нищо от това, не познават историята“, посочва той.

„Русия като отговорна страна и приемничка на Съветския съюз, десетилетия наред се е занимавала с тези въпроси и има всички основания да вземе инициативата в свои ръце, да вземе в ръце по-нататъшния развой на събитията и що се отнася до ограничаването на ядрените въоръжения, и що се отнася до неразпространението им“, допълва руският политолог.

Санкциите нямат връзка с това, „но ако Америка анулира покрай другото наложените ограничения, според мен никой в Москва няма да възрази“, казва Арбатов.

Според „РБК“ бъдещият президент на САЩ „застава на кръстопът – нека го наречем дилемата на Тръмп: да следва все така упорито общия западен курс или да започне активно „да прощава“ на Путин Крим, Донбас и Сирия“.

Той естествено би желал да изманеврира с дребни постчета в туитър между тези две алтернативи, но това е трудно, ако не и невъзможно. „Разоръжи“ ли се Тръмп пред партията на Путин „Единна Русия“, това няма да му бъде простено от „Великата стара партия“ – Републиканската. Ако пък изцяло се „разоръжи“ пред родната си партия, това може силно да забави и да унищожи потенциалното сближаване с Путин. Общо взето, не му е лесно. Няма изгледи да стане изцяло самостоятелна фигура, каквато е в бизнеса – пречат му американската система от спънки и противовеси, както и европейската демокрация, резюмира „РБК“.

Източник: 24chasa.bg