Руски мегазаводи: Истинската история на автомата „Калашников“

„Ижмаш“ е най-големият руски производител на военни автоматични и снайперистки оръжия, артилерийски снаряди с насочване, както и широка гама продукти за граждански цели: пистолети, спортни оръжия, машинни инструменти.

izhmash2

Фирмата е основана през 1807 г. в Ижевск – исторически град на майсторите на оръжия, разположен на почти 1000 км североизточно от Москва.

izhmash3

ПРЕС ФОТО

Този машиностроителен завод е първият, пуснал в масово производство автомата АК-47, от който тръгва цяло едно ново поколение малки оръжия. Серията автомати „Калашников“ е сред най-забележителните изобретения на 20 век.

izhmash4

ПРЕС ФОТО

Когато избухва Великата отчествена война, младият танкист Михаил Калашников е изпратен на фронта, където е тежко ранен. Прикован на легло, той започва да мисли как да създаде картечен пистолет, от какъвто руските войници се нуждаят отчаяно.

izhmash5

ПРЕС ФОТО

Без да има инженерно образование, Калашников се залавя да измисли, проектира, изпробва и обсъди идеите си с експерти. Накрая получава работа в бюро за проектиране на оръжия и започва да се учи от професионалистите.

izhmash6

ПРЕС ФОТО

От самото начало Калашников ясно определя своите принципи на проектиране: неговият картечен пистолет трябва да бъде просто устроен и надежден. Успехът обаче все му убягва. Едва през 1947 г., след провала на множество прототипи, проектът на „Калашников“ е включен в конкурс, организиран от агенцията за военно снабдяване.

izhmash7

ПРЕС ФОТО

Въпреки конкуренцията на водещите производители на малки оръжия в Съветския съюз, прототипът на Калашников стига до втория кръг на конкурса и накрая до финалните изпитания.

izhmash8

ПРЕС ФОТО

През 1949 г. картечният пистолет на Калашников е възприет като стандарт в армията и той получава престижната награда „Сталин“. Изобретателят прекарва следващите 60 години в усъвършенстване на своя проект.

izhmash10

ПРЕС ФОТО

До края на живота си през 2013 г. Калашников е убеден, че още най-малко 25 години подобрените автомати АК ще бъдат на върха, до идването на нови, мощни заряди. Като цяло, производителите на огнестрелни оръжия ще продължат да проектират огнестрелни оръжия, които да са по-прецизни и да преодоляват съвременните бронежилетки и леки препятствия.

izhmash9

ПРЕС ФОТО

Продукцията на „Ижмаш“ се изнася в 27 държави, включително САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Италия, Канада, Казахстан и Тайланд. През август 2013 г. „Ижмаш“ и Машиностроителният завод в Ижевск се сливат и официално сменят името си на концерн „Калашников“
Източник : Руски дневник
error: Съдържанието ни е авторско!