Руски математик обърна историята с главата надолу

Исус бил византийски император, а в Библията имало хороскоп от 15 век

Нашето минало е приказка, сътворена през Ренесанса, и почти всичко, което пише в учебниците, е лъжа. Това твърди руският математик Анатоли Фоменко в своя труд „Историята: Измислица или наука”, който наскоро излезе на български като двутомна „Нова хронология на историята” от издателство „Сиела” .

Група руски учени от години изследват статистическите данни за миналото на човечеството и са достигнали до извода, че историята започва едва около 800 г. от Новата ера, а всичко останало е измислица на група ренесансови хронисти. Тезата им се базира на факта, че почти цялото минало достига до нас под формата на късни преписи и преразкази.

Още Нютон оспорва някои дати в официалната хронология на древността. За разлика от него обаче Фоменко е решил да пренапише почти всичко, което знаем за миналото.

Математикът твърди, че Русия и Османската империя са били една азиатска държава, че прототип на Исус е византийският император Андроник І Комнин, а Откровението в Библията съдържа хороскоп от 15 век. Поддръжниците на „новата хронология” отричат методите на въглеродното датиране, които използват радиоактивни елементи, за да определят възрастта на органични предмети.

Те оспорват и астрономическото датиране според данните за затъмнения и астрономически явления. Според тях и Витлеемската звезда, и затъмнението на Голгота са документирани феномени от 12 век. А зад всичко, разбира се, стои глобална конспирация. Въглеродно и астрономическо датиране в България не се използва. Въпреки това теорията на Фоменко веднага намери свои върли защитници и опоненти и у нас.

 .