Руски кмет изчезна, за да се предпази от убийство

Загадъчно изчезналият кмет на Йошкар-Ола Павел Плотников се появи невредим. Оказа се, че градоначалникът на автономната република Марий Ел умишлено е бил скрит от службите на Министерството на вътрешните работи на Русия, за да бъде предпазен от убийство.

Случаят започна да се разплита на 18 април сутринта, когато съпругата му заявила в полицията, че предишният ден кметът е излязъл по анцуг и до този момент нито се е върнал, нито може да се свърже с него по телефона.

От администрацията на Йошкар-Ола, че изчезването на кмета на града Павел Плотников е било инсценирано, за да бъде предотвратено убийството му, съобщават в сайта на града.

„Изчезването на кмета беше предшествано от оперативната работа на служителите на Министерството на вътрешните работи на Русия. Служителите на федералните ведомства са провеждали мероприятия за предотвратяването на убийството на кмета и на семейството му”, се казва в съобщението, цитирано от Интерфакс.

В него също така се твърди, че от вечерта на 17 април до сутринта на 20 април Плотников е бил в града. През това време органите на реда са са успели да открият поръчителя на евентуалното убийство, което е трябвало да бъде извършено в петък през нощта.

На 19 април от МВР заявиха, че Плотников е жив и е със семейството си. Преди това стана ясно, че следователите проверяват различни версии за изчезването на градоначалника, но веднага бе съобщено, че не става дума за отвличане.