Руски и украински фирми се местят в България

Руснаците искат да закупят завод за бутилиране на минерална вода у нас

Заради сраженията в източните райони на Украйна и санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия много руски и украински фирми планират да преместят дейността си у нас. Това стана ясно вчера по време на представянето на доклада на Forton за пазара на бизнес имоти в България през първото полугодие.

Според Владимир Гюрд­жиев от консултантската компания руснаците

се интересуват да купят заводи

за бутилиране на минерална вода, за производство на хранителни продукти и от мощности за преработка на скрап. “Целта им е да изнасят вода за Русия, като за бутилиращите мощности изискването им е те да са работещи и да имат концесия за ползване на изворите”, поясни той. За хранителните заводи руснаците искат да имат лиценз за продажба на продукцията в ЕС. Не бива да забравяме, че руският бизнес продължава да инвестира и в терени за строеж на жилища, главно в курортите ни”, припомни Гюрджиев.

“В последно време има запитвания от украински фирми за наемане или закупуване на офиси”, съобщи мениджърът Станимира Пашова. “Те са главно от сферата на информационните технологии”, уточни тя и добави, че те имат интерес да пренесат цялата или част от дейността си у нас. Според експерти причината е не само войната в страната, а и членството ни в ЕС, като с асоциирането на Украйна в Общността има шанс да се увеличи още интересът на бизнеса от бившата съветска република към България.