Руски институт ще изследва реактори в цял свят

Така той стана едва втората такава институция, призната от Международната агенция по атомна енергия

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви руския Научно-изследователския институт за ядрени реактори (НИИАР) за Международен център за реализиране на съвместни научно-изследователски проекти на базата на изследователски реактори (ICERR). Това стана по време на 60-ата Генерална конференция на МААЕ. Във Виена генералният директор на Агенцията Юкия Амано, генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко и директорът на руския НИИАР Александър Тузов подписаха споразумение за новия статут на Държавния научен център – Научно-изследователския институт за ядрени реактори (ГНЦ НИИАР), който ще бъде валиден 5 години.

Получаването на статус ICERR бе предшествано от голяма подготвителна работа от страна на специалистите в руския институт. През юли 2016 г. АО ГНЦ НИИАР успешно премина през специален одит, в рамките на който инспектираща комисия от МААЕ оцени експерименталните възможности на предприятието, организацията на работата с чуждестранни поръчители и инфраструктурата на Димитровград, Русия. „Изразяваме признателност за откритостта на руските колеги в хода на мисията и с удовлетворение отбелязваме високата им мотивация и професионална компетентност“, заяви след одита Андреа Борио ди Тиглиоли, ръководител отдел изследователски реактори в департамента по ядрена енергия на МААЕ. Днес в света само две организации имат статус ICERR – руският ГНЦ НИИАР и Комисариатът по атомна енергия на Франция.

„Присъждането на такъв висок статус е свидетелство за принадлежността на института към водещите научни центрове в света. Ние сме най-голямата научна организация в ядрения отрасъл в Европа и имаме достатъчно много научни изследвания. Сигурен съм, че присъждането на статус на международен център ще разшири нашите възможности при дейността ни с чуждестранните партньори“, отбеляза Александър Тузов.

 Източник: inews.bg