Руски епидемиолог откри източника на ебола

Руски епидемиолог откри източника на ебола

Публикувано от:

Според известния руски епидемиолог Александър Семьонов източникът на болестта ебола са големите прилепи, които се консумират в  някои отдалечени африкански села, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Семьонов е ръководител на лабораторията по имунология и вирусология “Пастьор” в Санкт Петербург. Той е посетил Гвинея от 7 до 15 август и днес пак заминава за тази страна по повод откриването на подвижна руска лаборатория.

“Засега още не е възможно да се прекрати напълно консумирането на големите прилепи от семейството на летящите лисици (Pteropodidae) в африканските селца, коментира специалистът. Там живеят племена, на които няма как да им забраните да консумират прилепи, ако няма какво друго да ядат!”

Хипотезата за това, че този вид прилепи са причината за разпространението на ебола, се споделя и от други европейски учени. Сред тях е и специалистът по вирусология от Лондонския университет проф. Джон Оксфорд.

Семьонов изтъква и крайно отрицателното отношение на африканците, живеещи в пустошта и горите, към лекарите, които идват, за да помогнат на пострадалите от епидемията страни. Мнозинството от местните ги считат не за лечители, а за съучастници на болестта.
Семьонов има богат опит в африканските страни. Той е работил в Танзания, Намибия, Ботсвана и Зимбабве, където се е занимавал с въпросите по предотвратяване на разпространението на СПИН.

Вирусът ебола принадлежи към семейството на филовирусите. Болестта представлява тежка вирусна инфекция, съпроводена от хеморагична треска, силна слабост, мускулни болки и болки в главата и гърлото. Следва диария, нарушаване на функцията на бъбреците и на черния дроб, вътрешни и външни кръвоизливи. До 90 на сто от случаите при това заболяване завършват със смърт, припомня агенцията.

Източник: novini.bg