Руски експерт: ПРО на САЩ може да застраши средствата за управление на ядрените сили на Русия

Създаваната в Източна Европа система за противоракетна отбрана (ПРО) може лесно да бъде преоборудвана с ракети със среден обсег на действие с цел унищожаването на обекти за управлението на стратегическите ядрени сили на Русия и техните центрове за приемане на решения. Това заяви пред журналисти главният конструктор на Московския институт по топлотехника (разработчик на руските стратегически ракетни комплекси) Юрий Соломонов, предаде РИА Новости.

Соломонов отбеляза, че от военнотехническа гледна точка системата за ПРО от този тип не представлява заплаха за руските стратегически ядрени сили.

„Но съществуват военнополитически аспекти. Най-главното е, тези ракети Standard могат да бъдат използвани, предвид разположението им, и като ракети със среден обсег на действие. На практика, това е програмно-алгоритмичен въпрос“, заяви той.

По думите на учения всяка от тези ракети е способна да достигне далечина 500-1000 километра в зависимост от полезния товар.

„И в този смисъл какво ще хрумне в главите на тези „приятели“ е напълно неясно. И навремето съм го казвал, ще го кажа и сега – това е непредсказуема ситуация, срещу която се обявяват и нашия президент, и министерството на външните работи, и това е предмет на обсъждане в различни кръгове. Разбира се, невъзможно е да се съгласим, че в подобни условия на неопределеност такива системи могат да се създават в близост до границите на страната ни“, каза Соломонов.

Той припомни, че в началото на 80-те години времето на полет на американските ракети със среден обсег Pershing-2 от базите в Западна Европа до обекти, разположени в центъра на европейската част на СССР е било около 10 минути. Според експерти, в случая с ракетните комплекси на САЩ в Източна Европа времето за полет рязко ще се намали – дотолкова, че да не даде възможност за приемане на решение за ответен удар.

„И в този смисъл и президентът на страната, и военното ни ръководство са напълно прави, че системата е заплаха за ядрените ни стратегически сили. Въпросът не е в това, че ще свалят руски ракети в полет, а че могат да унищожат средствата за управление, които контролират тези ракети. И в този смисъл, това е непосредствена заплаха, с която е невъзможно да се съгласим“, заяви още Соломонов.

По думите му, разполагането на елементи на ПРО на САЩ в Европа – „това е чиста провокация, срещу която трябва да реагираме, за съжаление, предприемайки ответни мерки“.

Анкетираните от РИА Новости експерти считат, че подобни стъпки от страна на Вашингтон са само началото на подкопаването на световната стабилност и статута на Русия като ядрена държава. Москва трябва да отговори на това с разработването на нови видове стратегическо въоръжение, които ще направят бъдещото развитие на противоракетната отбрана на САЩ нецелесъобразно.