Руски експерт: Ердоган всеки момент може да нахлуе в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган всеки момент може да поеме риска и да предприеме нахлуване в Сирия. Това заяви в интервю за телевизия „Звезда“ президентът на Института по Близкия изток Евгений Сатановски. По думите му въоръжена агресия може да се очаква по всяко време.

„Ердоган може да рискува всеки момент. Наистина, той има само словесната подкрепа на Меркел, но не и на целия бундесвер. А всички останали страни от НАТО няма да бъдат щастливи да се сблъскат със сирийците, с партизанската война на кюрдите и, опазил Господ, с нашите ВКС“, отбеляза Сатановски.

Експертът коментира и вероятния произход на атентатите в Сирия, които зачестиха в последно време. Според Сатановски, в тези взривове може да участват самите турски спецслужби.

„Атентатите в Сирия възникват изненадващо точно навреме – или срещу враговете на Ердоган, или срещу тези, който той е трябвало да сплаши. Ердоган има такава стратегия. Турците имат президент, който заради увеличаването на истерията е способен да взриви където и каквото поиска на територията на собствената си страна“, заяви експертът.

За възможното нахлуване на Турция в Сирия се говори все по-често през последните дни. Западни дипломати дори се усъмниха в психическото здраве на Ердоган. На 18 февруари официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че всяко нахлуване в Сирия би било незаконно.