Руски експерт: Взривът в КНДР е произведен на 650 м от предишния ядрен опит

Новият ядрен опит на Северна Корея е извършен на 650 метра от предишния взрив. Това заяви  пред журналисти във Виена постоянният представител на Русия в Организацията за всеобща забрана на ядрените опити Владимир Воронков, предаде ТАСС.

Руският дипломат съобщи, че „взривът е бил произведен на разстояние 650 метра от предходния“. „Бяха уточнени параметрите на мощността, тя на практика съвпада с взрива, който бе произведен през 2013 г., колебанията на почвата бяха приблизително такива“, добави той.

По думите му по време на заседанието със заявленията за проведеното от КНДР изпитание са се обявили над 50 страни. „Ние от своя страна акцентирахме върху това, че изходът от днешната ситуация трябва да бъде намерен в рамките на преговорния процес, призовахме към възобновяване на преговорите в рамките на шестте страни, подчертахме неприемливостта на нарушаването на международното право и действащите документи в тази сфера от Северна Корея“, съобщи Воронков.

Той също така подчерта, че изявленията на севернокорейското ръководство, че е взривена водородна бомба, „предизвикват у Москва дълбоко безпокойство“. „Аз съобщих, че руският президент Владимир Путин даде нареждане на съответните служби да проведат анализ на ситуацията за изясняване на този въпрос“, добави той.

Болшинството от представителите на страните, по думите му, също „изразиха безпокойство и говореха за нарушаването на международното право и действащите международни документи в тази сфера“. „Имаше и опити да се политизира това дело, говореха да бъдат приети допълнителни мерки, да се застави Северна Корея да се откаже от подобни тестове в бъдеще, – отбеляза Воронков. – Що се отнася до набора от такива мерки, то те не се конкретизираха, но се говореше за това емоционално“.