Руски експерти: Изпитанията на ракетата за ПРО ще позволи да се парират заплахите от страна на САЩ

Изпитанията, проведени от Въздушно-космическите сили (ВКС) на РФ на противоракетата от системата за ПРО ще позволи увереното париране на настоящите и бъдещи ракетни заплахи, идващи от страна на САЩ, считат експерти, анкетирани от РИА Новости.

Във вторник руското министерство на отбраната съобщи за успешното изпитание на противоракета с близък обсег на действие от системата за ПРО. Изпитанието се проведе на полигона Сари-Шаган в Казахстан. От руското военно ведомство отбелязаха, че целта на проведения тест е проверка на тактико-техническите характеристики на противоракетите, намиращи се на въоръжение на ВКС.

Изпитанията се проведоха на фона на плановете на САЩ да разположат елементи от системата си за ПРО в Източна Европа. Първият комплекс вече бе открит във военновъздушната база Девеселу в Южна Румъния, а втори аналогичен обект е заложен и в Редзиково в Полша, припомня изданието.

Успешното провеждане на изпитанията на противоракетата с близък обсег на действие показва, че провеждащите се в Русия разработки в областта на въздушно-космическата отбрана отговарят на водещите световни тенденции в сферата на неутрализирането на потенциални ракетни заплахи, изхождащи в това число от САЩ, заяви членът на Обществения съвет към Министерството на отбраната на РФ и главен редактор на сп. „Национална отбрана“ Игор Коротченко.

„Предвид нарастващата опасност за Русия в светлината на най-новите военнотехнически концепции на САЩ, предвиждащи първи обезоръжаващ удар срещу потенциалния противник, увеличаването на ефективността на руската система за ПРО позволява значително да се укрепи потенциала на съединенията на ВКС, отговарящи за противоракетната отбрана на Москва и централния промишлен район, и уверено да се парират както настоящите, така и перспективните заплахи“, заяви Коротченко.

Той припомни, че основен изпълнител на дейностите по разработка и изпитания на системите за противоракетна отбрана е концернът ВКО „Амлаз-Антей“, който освен плановата модернизация на системата за ПРО на Москва, в момента разработва и перспективната система от пето поколение С-500, която благодарение на своята мобилност и уникални тактико-технически характеристики ще се превърне в основна огнева подсистема на въздушно-космическата отбрана на Русия.

„С-500 ще позволи да се осъществява прехващане на цели, включително и бойни глави на противника в близкия космос и да се реализира концепцията за пряко кинетично прехващане, тоест унищожаване на атакуващата бойна глава чрез пряко попадение на противоракетата“, отбеляза Коротченко.

Според експерта потенциалът на руските разработки в областта на ПВО-ПРО еднозначно показва, че Русия е световен лидер в дадената сфера и възнамерява да запази тази своя позиция.

На свой ред президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков отбеляза, че преминалата изпитанията противоракета е предназначена за покриване на райони в съответствие с договора за ограничаване на системите за ПРО със САЩ, но поради неспазването от страна на Съединените щати на условията в този документ, даденият комплекс може да се появи и на други места, включително и на морски носители.

„Това събитие може да се оцени изключително позитивно, тъй като изпитанията преминаха успешно. Тази система за противоракетна отбрана осигурява защитата на определени райони, съгласувани в договора за ПРО, който бе сключен със САЩ. За разлика от Съединените щати Русия не нарушава този договор и засега разглеждаме разполагането на тези комплекси в съгласуваните райони, на как ще бъде по-нататък – зависи от ситуацията“, подчерта Сивков.

Експертът не изключи възможността този комплекс за ПРО в бъдеще да бъде разположен на морски носители, подобно на американската система Aegis, но за тази цел е необходимо създаването на съответното радиоелектронно оборудване.