Руски експерти: Асоциирането на Украйна с ЕС ще доведе до многомилиардни загуби

Подписването на договора за асоциация с ЕС заплашва Украйна и Молдова с многомилиардни загуби, смятат руски експерти, предаде РИА Новости.

Евросъюзът възнамерява на срещата на върха, предвидена за 27 юни, да подпише парафираните през ноември договори за асоцииране на Грузия и Молдова, както и икономическата част от договора с Украйна, чийто политически раздел бе подписан през март тази година.

Какви са рисковете за Украйна?

Директорът на Центъра за интеграционни изследвания на Евразийската банка за развитие Евгений Винокуров подчерта, че Украйна днес преживява дълбока политическа и икономическа криза. „За покриването на дефицита в бюджета и платежния баланс, обслужването на външния дълг за 2014 г., на Украйна ще й бъдат необходими близо 30 млрд. долара според умерения сценарий и повече от 50 млрд. според негативния”, разказа експертът, като се основа на доклада „Безизходицата в борбата с интеграцията в Европа”.

В случай на понижаване на нивото на търговско-икономическите отношения на Украйна с Русия и Митническия съюз в частност, в резултат от подписването на икономическата част от договора за асоциация с ЕС, текущата ситуация в Украйна само ще се влоши. Според Винокуров, максималният мащаб на вероятните загуби от страна на Киев в този случай „се оценява на 33 млрд. долара за година, или 19 % от украинския БВП за 2013 г.”. „Тук се отчита възможното понижаване на приходите от износа, привлечените инвестиции и миграционните доходи, повишението на цената на газа и съкращаването на транзита, свиването на корпоративните връзки, съкращаването на пътуванията в Украйна и др”, обясни експертът.

Компенсации от ЕС за тези загуби Украйна не може да очаква. „Страните, подписващи договорите за асоцииране, се задължават да изпълняват всички директиви, стандарти и технически регламент на ЕС, тоест те правят това за своя сметка. Даже, ако ЕС окаже някаква техническа помощ, то тя е достатъчно малка”, счита заместник директорът на Съвета по изучаване на производителните сили при Министерството на икономическото развитие на Русия Дмитрий Митяев.

Според него, подобни съглашения, на първо място, създават зона за безплатна търговия с Евросъюза, което предполага безмитен износ на стоките в ЕС, като при това действат определени бариери, и най-главната от тях е несъответствието на тези стоки с европейските стандарти. „Украинската машиностроителна продукция на практика почти изцяло не съответства със стандартите на ЕС, затова и няма да се доставя”, предполага Митяев.

В същото време украинските производители на селскостопанска техника могат да изгубят позициите си на руския, белоруския и казахстанския пазари, счита директорът на руския Институт за икономически прогнози  Александър Широв.