Руски дрон постави световен рекорд за най-продължителен полет

Безпилотен летателен апарат (БЛА), създаден от руската компания НЕЛК, постави световен рекорд по продължително летене в реални условия (вятър, дъжд), като полетът му продължи 3 часа и 10 минути, съобщи „Известия“, цитиран от „Руски дневник“.

Изпитанията са се провели в град Черноголовка с използването на управляем режим и автопилот, уточнява Лента ру. Коптерът е летял на различна височина и е предавал изображения и видео на земята.

Собствената маса на безпилотника е 12 килограма, енергийното му устройство е с мощност 1,3 киловата и има полезен товар от 0,5 кг. Дронът използва водородно-въздушни топливни елементи. Те са разработени в Института за химико-физични изследвания към Руската академия на науките (РАН) с участието на специалисти от Централния институт по авиационно моторостроене „Пьотр Баранов“ и от Обединената авиостроителна корпорация.

Рекордът по продължителност на полета в изкуствени условия (в хангар) принадлежи на машина, създадена от канадската компания EnergyOr Technologies: коптерът е прекарал във въздуха 3 часа 43 минути. При подобни условия руският безпилотник би издържал 4 часа и 20 минути, смятат специалистите.