Руски древни паметници със световно значение

Годината на културата в Русия се ознаменува с попълване на Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО с руски историко-културни паметници.

На 38-та сесия на Комитета на световното наследство, която ще се състои в началото на лятото в Катар, в почетния списък на природните и културните обекти ще бъде включен древният архитектурно-исторически комплекс Болгар, разположен в Татарстан. Сред претендентите са и три средновековни кремълски комплекса: в Углич, Псков и Астрахан.

Списъкът на Световното наследство на ЮНЕСКО обединява 160 страни. Днес той включва 981 обекта, 25 от които представляват Русия. Например, това са историческият център на Санкт Петербург и езерото Байкал, културно-историческият ансамбъл „Соловецки острови” и вулканите на Камчатка. Древният град Болгар на територията на Татарстан ще стане достойно продължение на руските обекти в Списъка. Той отдавна е в центъра на вниманието на международния туризъм, а миналата година Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО го призна за „универсална световна ценност”. Такава оценка фактически дава на обекта зелена светлина за попадане в престижния списък.

Някога Болгар е бил столица на средновековната държава Волжко-Камска Булгария. Тя е била населена с тюркоезични племена, които през 10-те век приели мюсюлманството. „За мюсюлманите от целия свят това е втора Мека”, отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” заместник-директорът на Болгарския музей-резерват Лилия Сафина:

– В Татарстан са се запазили паметници на архитектурата на мюсюлманското строителство от 13-14 векове. На територията на Русия това е единственото място, където те се запазили цялостно. Те могат да се разгледат и в много от тях може да се влезе. Запазено е и Болгарското селище. Територията му е добре известна, тъй като се запазили отбранителни съоръжения от 13-14 векове – това е ров и дига. Всичко това е обявено за охранявана зона.

Федерална охранявана зона са и древни руски фортификационни съоръжения – кремълски комплекси, които са разположени в три града. Това са Псков в северо-западната част на Русия и поволжките градове Углич и Астрахан. Псковският, Угличкият и Астраханският кремълски комплекси Русия предлага за серийна номинация да бъдат включени в Списъка на ЮНЕСКО не за първа година, но за сега безуспешно. Не е ясно, дали това ще стане тази година. Преди всичко защото от една страна в Комитета за световно наследство може да се внася не повече от едно предложение годишно, а включването в списъка на Болгарския комплекс е почти решен въпрос. Но в 2014 година се навършват точно 60 години от членството на Русия в ЮНЕСКО и във връзка с юбилея руската страна има намерение да помоли за изключение от правилата.