Руски дипломат: Десетки цивилни са загинали в резултат на въздушните удари на САЩ в Сирия

Зам.-постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов нарече обезпокоителна ситуацията в страните от Близкия изток и в частност, Сирия, където само през последните седмици в резултат на въздушните удари на САЩ са загинали десетки цивилни, предаде РИА Новости.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Загайнов „със сериозно безпокойство“ отбеляза разрушенията на училища, болници и други обекти от гражданската инфраструктура, както и последиците за децата, „към които водят многобройните въоръжени конфликти в различните региони по света“. „Случаите, в които децата се превръщат в мишена на преднамерени нападения, могат да бъдат наречени съвременно варварство“, каза Загайнов.

„Обезпокоителна си остава ситуацията в редица страни от Близкия изток и Северна Африка. Само през последните дни и седмици в резултат на въздушните удари на оглавяваната от САЩ коалиция са загинали десетки цивилни, сред които жени и деца“, отбеляза руският дипломат.

Според информация на сирийското външно министерство, в резултат на последната бомбардировка на коалицията на село Гандура са загинали 45 цивилни граждани, а още 50 са били ранени. На 19 юли коалицията е нанесла удари и по село Тухан ал-Кубра, при които са загинали 300 души и над 100 са били ранени, съобщава агенция САНА.

В края на юли се появиха съобщения, че няколко десетки мирни жители са загинали в резултат на авиоударите на международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу село, намиращо се на север от Манбидж в провинция Алепо.

По-рано централното командване на ВС на САЩ потвърди информацията за 14 загинали цивилни граждани в резултат на въздушните удари на американските ВВС в Ирак и Сирия в периода от юли 2015 до април 2016 г.