Руски дипломати: Санкции ли? Стокообменът ни със САЩ бележи ръст през миналата година

Руски дипломати: Санкции ли? Стокообменът ни със САЩ бележи ръст през миналата година

Публикувано от:

Стокообменът на Русия със САЩ е отбелязал ръст в рамките на 2014 година, въпреки санкциите, които бяха наложени на страната заради конфликта в Украйна. Това разкриха руски дипломати, които участваха в среща-дискусия, организирана от Младежкото обединение на БСП в София, пише politics.actualno.com

Гости на социалистите бяха ръководителят на отдел “Външна политика” в посолството на Русия в България Валентин Гусев и аташето Иля Кузмин. Те обсъдиха най-горещите теми в света в момента, сред които са кризата в Украйна, санкциите на ЕС срещу Русия, информацията в медиите за обстановката в Украйна и визовите проблеми на руските граждани за влизане в България.

 “Целта на дискусията беше да се запознаем с виждането на руската страна по повод кризата в Украйна, както и за отношенията със САЩ и тези на Америка с Украйна, обясни Николай Маринов от Младежкото обединение на БСП-София. Гостите ни акцентираха, че чрез медиите общественото мнение е манипулирано не само в България, но и в световен мащаб за случващото се в Украйна. Руската позиция е категорична, че в Украйна е свалено легитимното правителство и с вътрешен преврат е завзета властта. И всичко това се е случило с подкрепата основно на САЩ”.
Руските дипломати коментираха, че наложените на страната им санкции от Европейския съюз заради позицията по въпроса с кризата в Украйна, създават проблеми най-вече на държавите от Стария континент.

“Мнението им беше, че по-скоро загубата е за фирмите от държавите от ЕС, отколкото за Русия, разказа още Николай Маринов. – Дадоха интересен пример, че стокообменът между Русия и САЩ за миналата година бележи ръст.

А уж има санкции от Америка срещу тяхната държава, които би трябвало да го ограничат. Гостите ни обясниха, че разбират нашата позиция като партньор на САЩ, НАТО и ЕС и уважават мнението на всяка суверенна държава. Според тях обаче отношенията между България и Русия винаги са били добри и в момента има какво да се работи още в тази посока”.

Валентин Гусев и Иля Кузмин заявиха открито желанието на руската държава да дискутира въпроса с визите на граждани от тази страна за влизане в България. “Не скриха, че биха желали достъпът до нашата страна на руски граждани да е по-лесен. Засегнаха темата и за намаляване на таксите за руски туристи. Бяха категорични обаче, че това е въпрос основно на нашата страна, който само ние бихме могли да разрешим. И зависи изцяло от доброто ни намерение”, добави Николай Маринов.