Руски депутат: Русия едва ли ще се съгласи на продължаване на СНВ-3

Руската страна в момента едва ли ще се съгласи на удължаване на действието на договора за мерките за бъдещо съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3), счита първият зам.-председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума на РФ Леонид Калашников, предаде РИА Новости.

По-рано в. Washington Post съобщи, че администрацията на американския президент Барак Обама разглежда възможността да предложи на Русия да бъде продължено действието на СНВ-3 с пет години.

Според Калашников в момента Обама се опитва да „опипа почвата за продължаването на договора“.

„Ние по-скоро няма да правим това преди срока. Обама също разбира това, разбира, че финализирането на СНВ трябва да стане с преговори за нов СНВ-4. А ние, разбира се, няма да се съгласим, заради това, което се случва в противоракетната отбрана и Обама иска да го удължи автоматично. Там има такава възможност в текста на договора, в края“, каза депутатът.

Той поясни, че обикновено преговорите започват три-четири години преди изтичането на СНВ. „Те са тежки и се провеждат дълго от работните групи и експертните групи за създаването на нов договор. Сега тук това не се прави, а 2018 г. вече е близо. И ето че той се опитва да опипа почвата за удължаване“, добави Калашников.

Депутатът счита, че в момента американската страна също така се опитва да „разбере как ще реагират на това руските експерти“.