Руски депутат: Излизането на РФ от Европейската конвенция за правата на човека е възможно

Членовете на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси допускат излизането на Русия от редица международни споразумения, в това число и от Европейската конвенция за правата на човека, изискванията на която се разминават с нормите на Конституцията на РФ, предаде РИА Новости.

Както пишат „Известия“, по този начин депутатите са реагирали на изказването на председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Ан Брасер, която предупреди Русия за неизпълняването на решенията на Европейския съд.

„Ние трябва да направим нещо с тази двойственост на правните трактовки и техния предполагаем превес над руското законодателство. Ние можем да напуснем Европейската конвенция за правата на човека, както и други конвенции, както това се случва днес в САЩ, запазвайки процедурата на правото. Ние също бихме могли да поемем по този път, макар министерството на правосъдието да трябва да работи много по този въпрос“, цитира изданието думите на първия заместник-председател на комитета на Държавната дума по международните въпроси, депутата от КПРФ Леонид Калашников.

По неговите думи, изхождайки от тези международни конвенции, Русия би могла да ги съблюдава на негласно ниво, при което самото излизане няма да се отрази по никакъв начин на участието на РФ в Съвета на Европа, където основание за членство на страните е не само съблюдаването на конвенциите.

Калашников отбелязва още, че самият Съвет на Европа днес не е ценен за Русия. „Какво е за нас Съветът на Европа – Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), Кабинетът на министрите на Съвета на Европа – КМСЕ, ПАСЕ, която се превърна в трибуна за избиването ни, още и Венецианската комисия, финансирана с пари на Русия“, отбеляза още Калашников, като не изключи и перспективата за излизане на РФ от Съвета на Европа.