Руски депутат: Дано геополитическата игра на НАТО има своите предели

На фона на активизирането на НАТО на Изток, т.е. в руското направление, и особено на фона на провеждащите се в Полша най-мащабни учения от времето на студената война, ми се иска да вярвам, че геополитическата игра на САЩ има своите предели. Това пише руският депутат Игор Морозов в статия за „Известия“, цитирана от „Руски дневник“.

Морозов, който е член на комисията за международни отношения, смята, че вземайки предвид ядрения потенциал на Русия, руските въоръжени сили, които са във висока бойна готовност, оръжието, демонстрирано така ярко в Сирия, САЩ едва ли са готови да играят за загуба.

Във всяка многоходова комбинация обаче има „слепи“ зони, които в първия етап от сценария остават невидими поради редица обстоятелства и се проявяват доста по-късно, когато да се спре развиващия се процес е вече невъзможно.

В момента „сляпата“ зона на натовския сценарий е в Украйна, която с маниакална настойчивост се самопредлага на натовските „ястреби“ като ударна сила.

Изправен пред нерешения военен конфликт в Донбас, разрушената икономика и огромния външен дълг, президентът Петро Порошенко се стреми да привлече вниманието на Запада, за да получи поне някаква помощ от ЕС и НАТО и да се задържи на власт.

Русия само би се радвала, ако Украйна успее да се интегрира икономически в ЕС и да реши и други въпроси, свързани и със сигурността. Но според нас (Русия – бел. ред.) стремежът на САЩ да отделят $390 млн. за военните нужди на Украйна, включително за смъртоносно оръжие, е погрешен, пише Морозов.

Според него включването във военни учения на НАТО на страна, в която тече гражданска война и нивото на националистични настроения, включително и във военните кръгове, се преобръщат, е погрешен ход.

Погрешен ход конкретно е подготовката на въоръжените сили на Украйна за настъпателна операция в състава на многонационалните сили на НАТО, смята депутатът. Той предупреждава, че подобна грешка може да стане фатална и то не само за Украйна…