Руски войници тренират с хъскита и северни елени в Арктика

В редиците на руския северен флот вече има хъскита и северни елени. Целта е да бъде създадена специална част, която да отвежда войските до отдалечени райони, които са недостъпни с други транспортни средства.

Моторизираната арктична пехотна бригада е провела първата си тренировка, при която са използвани кучета от породата хъски и северни елени, близо до село Ловозеро в Мурманския регион, предаде RT, цитиран от fbr.bg.

Видеото, пуснато от руското министерство на отбраната, показва войници, които се обучават да карат шейни – традиционния за Арктика транспорт, при -30 градуса Целзий. Войниците осъществяват учението с арктичните животни с помощта на местни пастири.

Разузнавачите тренират своя контрол над теглените от животински впряг шейни и отработват тактическите елементи на внезапното нападение. Опитни местни пастири споделят с войниците вековните си знания и умения и ги учат как да водят животните.

В края на деня животните отвеждат военните разузнавателни части до топлия лагер, където опъват само за 15 минути традиционните номадски палатки при арктични условия.

Използването на арктични животни за придвижване е единственият възможен избор за руските войници в региона. В този суров терен и при изключително ниските температури, моторните шейни обикновено се развалят или им свършва горивото.

Дълги години този регион беше изоставен от руското правителство, но възстановяването на руската военна инфраструктура в Арктика започна през 2012 г. Министерството на отбраната строи нови или поправя стари сгради на континента и на арктическите острови, от земята Франц Йосиф до Беринговия проток. Руските войски ще се завърнат в Арктика до 2018 г., снабдени с всички необходими високотехнологични оръжия, и ще разчитат на помощта на арктичните животни.

По време на Втората световна война съветската армия въвежда първия в света батальон, който се предвижва с помощта на впрягове със северни елени. На фронта в Карелия са мобилизирани 10 000 елени – това е единствената голяма военна операция осъществена в арктична среда в съвременната военна история.

Хиляди местни хора от северните арктични региони на Русия помагат с воденето на животните през трудно достъпните местности. Ненети, както и пастири от Мурманск, Архангелск и Коми са мобилизирани на фронта.

Усилията на арктичните животни помогнали за спасяването на повече от 10 000 ранени животни. Освен това те успели да доставят около 17 000 тона боеприпаси и други жизненоважни товари и продоволствие. Елените също били използвани за изпращането на 8 000 съветски разузнавачи в тила на врага.