Руски военни инспектори ще извършат наблюдателен полет над Турция

Военни инспектори на РФ ще изпълнят наблюдателен полет над Турция в рамките на Договора за установяване на режима Открито небе. Това съобщи в понеделник началникът на националния Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предаде TACC.

„В рамките на реализацията на международния Договор за Открито небе руска група инспектори планира да извърши наблюдателен полет с руски самолет Ан-30Б над територията на Турция. Наблюдателният полет ще бъде изпълнен между 1 и 5 февруари 2016 г. с максимална продължителност до 1,9 хил. км“, каза той.

По думите на Рижков полетът ще протече по предварително съгласуван с Турция маршрут, а на борда на самолета ще има и турски специалисти, които ще могат да контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на положенията от Договора.

Това е първият наблюдателен полет на РФ през 2016 г. над териториите на държави-участнички в Договора.

Договорът за установяване на режима Открито небе (ДОН) е подписан през 1992 г . в Хелзинки. В него участват 34 държави. Наблюдателни полети са извършват на Русия, САЩ, Канада и страните от Европа. Основните задачи на „откритото небе“ са развитие на откритостта, съдействие на наблюдението за изпълняването на споразуменията в областта на контрола над въоръжението, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и разрешаване на кризисни ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.