Руски военни заселиха втори град в Арктика

Руските военни се заселиха във втория построен за тях град в Арктика на нос Ото Шмид. Това съобщи командващият войските в Източен Военен Окръг (ВВО) генерал-полковник Сергей Суровикин по време на военен съвет с участието на Върховния главнокомандващ руските ВС Владимир Путин в Сочи.

Русия възнамерява да укрепи позициите си в Арктика по всички фронтове – и по военно политическия, и по финансово-икономическия. Руският президент Владимир Путин през април даде нареждане да бъде създадена там единна система за базиране на кораби и подводници от ново поколение, да се укрепи границата и да се образува нов държавен орган за реализацията на политиката на Русия в Арктика.

В края на октомври от военни бе заселен град на остров Врангел.

„Буквално преди 2 дни бе въведен в експлоатация такъв блок на нос Шмид”, каза Суровикин.

Според него, до края на годината в Чукотския автономен окръг ще бъде завършено формирането на отряд от безпилотни летателни апарати.

„През 2015 г. работата по развитието на военната инфраструктура в арктическата зона ще бъде продължена. След завършването  на изграждането на модулни комплекси, предстои да бъде възстановено летището на н. Шмид и редица други обекти на територията на Чукотски автономен окръг”, отбеляза командващия ВВО.

По-рано стана ясно, че до края на тази година Русия планира да разшири военната си групировка в арктическата зона. Но остров Котелни ще бъде базирана 99-та тактическа група, а 80-та Отделна многострелкова бригада – в Алакурти  в Мурманска област.

Освен това, на островите Земята на Александър I, Нова Земя, Врангел и н. Шмид ще бъдат разположени радарни станции и пунктове за насочване на авиацията. Планира се подсилване на граничните войски от ФСБ.

До октомври 2015 г. на арктическите острови трябва да бъде завършена работата по възстановяването на инфраструктурата на противовъздушната отбрана.