Руски военен хеликоптер бе свален в Сирия

Руски хеликоптер Ми-8 е бил свален в понеделник в резултат на обстрел от земята в сирийската провинция Идлиб, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Съдбата на намиращите се на борда на хеликоптера трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за примирие в момента се изяснява, уточниха от ведомството.

„На първи август в провинция Идлиб в резултат на обстрел от земята бе свален руски военно-транспортен вертолет Ми-8, връщащ се в авиобазата Хмеймим след доставяне на хуманитарна помощ в град Алепо. На борда на хеликоптера са се намирали трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия. Съдбата на руските военни в момента се изяснява по всички достъпни канали“, се казва в съобщението.

От 28 юли Москва и Дамаск провеждат мащабна хуманитарна операция в Алепо, в рамките на която са открити четири коридора за изход от града. Хуманитарната помощ се доставя до жителите по въздух.

Ми-8 е третият руски хеликоптер, свален в Сирия. Преди това на 24 ноември 2014 г. Русия загуби вертолет Ми-8АМТШ 24, а на 12 април – ударен Ми-28Н, който се разби в района на сирийския град Хомс, припомня ТАСС.

На 8 юли бе свален сирийски вертолет Ми-25, на борда на който се намираха двама руски офицери.