Руски виртуоз ще оглави Баварския балет

Известният руски балетист Игор Зеленски, който в момента е ръководител на Московския музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“, ще оглави в близко време Баварския държавен балет в Мюнхен – съобщава Дойче веле.
Народният артист на Руската федерация ще смени дългогодишния директор на Баварския държавен балет – чеха Иван Лишку, който е ръководител на балета повече от 18 години, станал известен с класическите си постановки и поставянето на модерни балетни спектакли.
Игор Зеленски е авторитетен руски премиер-балетист на известния Мариински театър, лауреат на руската театрална награда „Златна маска“. През 1992 – 1998 г. е премиер-балетист на New York City Ballet. Гост солист е на Берлинската държавна опера, на Миланската Ла Скала, на Болшой театър и балетните театри в Бостън, Сан Франциско и Рио де Жанейро, а през 1997-2001 г. е солист на Лондонския кралски балет.
Работя максимално, стремя се да направя всичко – споделя руският балетен виртуоз в едно от своите последни интервюта за руската преса по повод на новината за предстоящия контракт.