Руски видри ще заселят Япония

Тези дни гости на японския национален парк „Сиретоко” станаха руски еколози.

Заедно с японските си колеги, сътрудниците на Сихоте-Алинския резерват обсъдиха въпросите на опазването и изучаването на региона на Охотско море и перспективите на сътрудничеството на двете територии. За японската страна е от особено значение възстановяването на популациите на изчезналите в Япония животни, и по-специално видрите. И тук руснаците са готови да окажат помощ на японците в развъждането им.

Видрата, доста разпространено в руския резерват зверче, беше изцяло унищожена в Япония във втората половина на 20-ти век. За последен път са я виждали на остров Сикоку през 1979 година, разказа в интервю за „Гласът на Русия“ заместник директорът по науката на Сихоте-Алинския резерват Светлана Сутрина:

– Интересът на японците се обяснява с това, че видрата за тях е символично животно – тя фигурира в старинните им легенди. Те планират да реализират програма за възстановяване на популацията видри в Япония. Но преди да я докараме там, те са длъжни да знаят, какво й е необходимо за живот – храна, места на обитаване. За изясняване на тези въпроси те се обърнаха за помощ в Сихоте-Алинския резерват, защото за нас видрата е един напълно обикновен звяр. Японците искат да проведат изследвания на територията на резервата и да видят, какви места предпочитат видрите, да изяснят техния порцион.

Сред японските специалисти голям интерес предизвикват и мечките на Сихоте-Алинския резерват. Тук възникна една уникална ситуация: едновременно в резервата живеят два вида мечки – кафява и хималайска, казва Светлана Сутирина:

– Голям интерес за учените е изучаването на отношенията им помежду си и с други големи хищници. В Япония, където живеят само кафяви мечки, изучаването на неговата екология се води отдавна и сега учените искат да сравнят екологията на мечката в Япония и в Сихоте-Алинския резерват.

По времена посещението си в Япония руските специалисти обсъдиха и възможностите за развитие на познавателния туризъм на територията на Сихоте-Алинския резерват. Потенциалът тук е голям: много японски туристи мечтаят да се полюбуват на резерватните ландшафти и да се запознаят с богатия животински свят на Сихоте-Алин.

Сихоте-Алинският резерват е един от най-старите в Русия: идната година той навършва 80 години. Тази територия има статуса на Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Голямото биологическо разнообразие тук е обусловено от това, че резерватът обхваща акваторията на Японско море и двата склона на планината Сихоте-Алин. Благодарение на това тук прекрасно съществуват южни и северни видове флора и фауна, които на други места не се срещат заедно. Десетки видове животни и растения са включени в Червената книга.